Tilde de Paula Eby: Svårt att inte bli påverkad

Programledaren om krigsrapporteringen – och kommande säsong av pratshowen ”Tilde”

Publicerad 2022-03-11

Tilde de Paula om nya säsongen av ”Tilde”.

Tilde de Paula Eby rapporterar om kriget i Ukraina i ”Efter fem”.

Och det är svårt att inte låta sig påverkas av rapporteringen i sin yrkesroll.

– Om jag ska vara ärlig så är det tungt, säger hon.

Förra sommaren sändes den första säsongen av Tilde de Paula Ebys, 49, egna pratshow ”Tilde” på TV4.

Nu är det klart att det blir en ny säsong, och precis som förra året sänds programmet från Junibackens terrass på Djurgården i Stockholm.

– Vi var jätteglada efter sommarsäsongen. Det var bra tittarsiffror och jättefina gäster. Jag tycker det gick bra och om fyran vill att vi kör en säsong till så kände jag att då ska jag nog göra det.

Nytt för i år är att ”Tilde” även kommer att sändas under våren i sex veckor, med start i början av april. Dock blir det inte på Djurgården, den rosa soffan får i stället flytta in i TV4-huset.

– Vi kan inte sitta ute, det är lite för tidigt på säsongen för det. Dessutom kan vi ha publik och det tycker jag ska bli kul.

Tilde de Paula Eby.

De gästar premiäravsnittet

Ett kortare program gör att vårsäsongen kommer ha ett annat tempo, berättar programledaren.

– Eftersom det bara är en halvtimme ska de som gästar känna varandra. Det ska finnas en röd tråd som handlar om vänskap, som jag tycker är lite spännande.

I premiäravsnittet gästar superaktuella Oscar Zia och Benjamin Ingrosso pratshowen.

– Hur känner Oscar Benjamin? Vad vet de om varandra som inte vi vet? Det är det vi ska få reda på.

Tilde de Paula Eby.

”Svårt att inte bli påverkad”

Just nu är Tilde de Paula Eby högaktuell med att rapportera om kriget i Ukraina i ”Efter fem”, och hon berättar att det är svårt att inte bli påverkad av alla nyheter.

Hur hanterar du det?

– Jag pratar mycket med familjen om det. Vi pratar om hur otroligt tacksamma vi ska vara över att vi har det som vi har, säger hon och fortsätter:

– Om jag ska vara ärlig så är det tungt, det är mörkt och det är oroligt. Det är nästan skönt att få jobba med det, tycker jag, därför då känner jag att jag har koll.

På grund av kriget har programmets normala innehåll fått stryka på foten.

– Några gäster har dock vi valt att behålla, säger Tilde.

Tilde de Paula Eby.

Log för första gången på länge

I måndags gästade till exempel skådespelaren Claes Malmberg programmet.

– När jag sitter där och pratar med honom, så känner jag att jag liksom ler, och det var ovant, säger Tilde och fortsätter:

– Man har varit så otroligt koncentrerad och allvarlig så länge, så jag sa det till honom i sändningen: ”gud Claes, du fick mig att le”. Det var längesedan man gjorde det, och då känner man hur tungt och allvarligt läget är.

Vårsäsongen av ”Tilde” har premiär den 2 april och kommer att sändas på lördagar 21.30 på TV4 och TV4 Play. Sommarsäsongen av pratshowen har premiär 1 juli och sänds fredagar 20.00.

ANNONS